Door de ogen van de keurmeester

Je loopt op een tentoonstelling en ziet in de catalogus de resultaten van de keuring. Vervolgens kijk je in de kooi en ga je de punten vergelijken met de vogel die in de kooi zit. Op dat moment rijst de vraag "Hoe kijkt die keurmeester nou naar die vogels?" Om hier een antwoord op te geven zijn de artikelen die je aan de linkerkant in het menu kunt vinden geschreven.


De artikelen zijn geschreven door onze voorzitter Ton Koenen, keurmeester tropische vogels bij de N.B.v.V. De artikelen zijn in eerste instantie geschreven voor ons eigen clubblad, maar na vele positieve reacties, is besloten om ze ook op onze website te plaatsen. Dit zodat er vele liefhebbers kunnen zien met welke ogen de keurmeester kijkt. De artikelen staan niet bol van moeilijke kreten maar geven op een eenvoudige en duidelijke manier uitleg over de rubrieken die zijn aangegeven op het gebruikte keurbriefje voor die soort.


Voor de volledigheid hebben we naast de keurbriefjes die de onder de artikelen kunt vinden ook een overzicht gemaakt van alle beschikbare keurbriefje zoals deze op dit moment binnen de N.B.v.V. gebruikt worden. Zo'n keurbriefje is natuurlijk erg bruikbaar op het moment dat je met een nieuwe soort begint. Hiermee kun je dan gelijk zien in welke rubrieken en op welke manier de keurmeester de vogels bekijken, dit uiteraard aangevuld met de standaardeisen zoals die voor de soort geschreven zijn.


Tot slot nog even dit. De publicatie volgorde van de artikelen is, zeker voor beginnende liefhebbers, handig om te volgen. in latere artikelen wordt soms terug verwezen naar eerder geschreven teksten. De artikelen in het menu staan op alfabetische volgorde, dus daarom vermelden we hieronder even de plaatsingsvolgorde. Het nummer achter de soort correspondeert met het nummer uit de tabel hieronder.


Nr.Soort vogelNr.Soort vogel
1Gouldamadine13Dornastrilde
2Japanse Meeuw14Roodsnavelspitsstaartamadine
3Zebravink15Loodbekje
4Gordelgrasvink16Putter
5Diamantduif17Diamantvink
6Chinese dwergkwartel18Bandvink
7Europese sijs19Binsenastrilde
8Rijstvogel20Java Bronzeman
9Zilverbekje21Timor zebravink
10Blauwfazantje22Japanse kwartel
11Maskeramadine23Reuzenekstertje
12Lachduif  

MEDEDELING:

Inmiddels is er een einde gekomen aan het schrijven van de reeks artikelen, de exacte reden hiervan kunt u lezen aan het einde van het artikel over het reuzenekstertje.

   
© Het Bonte Boertje 2005 - 2018