Komende activiteiten  

Geen evenementen
   

Informatie over de Bonte Boer

Senegal Papegaai (Poicephalus Senegalus) is de officiƫle naam, voor wat wij in Nederland de bonte boer noemen. De papegaai is afkomstig uit Afrika en komt vooral voor in het gebied tussen Senegal en het noorden van Kameroen.

De kleur is overwegend groen, dit komt voor op de rug, in de vleugels en in de staart. tevens is de borst groen wat uitloopt in een punt. De kop is grijs, terwijl de borst geel tot geeloranje van kleur is. De lengte van de vogel is 23 cm.

Door diverse onderzoeken is geconstateerd dat het verschil tussen de man en de pop vrij goed waarneembaar is. Deze onderzoeken hebben uitgewezen dat de groene punt op de borst bij de man loopt tot aan de onderborst, terwijl de punt bij pop doorloopt tot tussen de poten.

Het leefgebied van de bonte boer bestaat in het noordelijk gedeelte voornamelijk uit open en licht beboste savannen, terwijl in het zuiden voornamelijk mangrovebossen voorkomen. De vogels trekken afhankelijk van het voedselaanbod enkele honderden kilometers heen en weer tussen het noorden en het zuiden.

In de maanden oktober/november (regentijd) gaan de vogels in de natuur over tot het broeden. De verschillende paartjes zonderen zich dan af, waarna ze elk hun eigen territorium afbakenen.

   
© Het Bonte Boertje 2005 - 2018